Dette indhold er sponsoreret
Når du ser, hører eller læser forskellige reklamer for fitnesscentre og løbeklubber, så oplever du sikkert ofte, at en stemme eller en sætning på tekst forsøger at motivere dig til at presse dig selv i din træning. Målet er, som de fleste formulerer, at du på den måde opnår synlige resultater, som du vil takke dig selv for på sigt. Træning er godt, og træning er sundt, men når du hører reklamer, som forsøger at presse dig, skal du huske på, at der også kan opstå skader i forbindelse med træning, som du ikke vil takke dig selv for. Løb er nærmest blevet danskernes nationalsport, fordi det er en let tilgængeligt og relativt billig sport, men herunder kan du læse om, hvorfor du skal passe ekstra på dig selv på løbebåndet eller løberuten.
Skader og skavanker
Der ses ofte en tendens til, at mange overser eller -hører de mange faresignaler, der kan komme i forbindelse med træning. Måske har du også prøvet at løbe videre på en dårlig fod eller følt et ubehag dagen efter løb, hvis du glemmer at strække ud. Som løber bør du særligt forsøge at undgå at danne en hælspore, som desværre er en ret udbredt skade, der ofte opstår ved sportsgrene med høj intensitet og meget fodarbejde. Her er du som løber særligt udsat, og derfor bør du lytte til din krop i din løbetræning, samtidig med at du lytter til de fagprofessionelles råd. Du kan for eksempel undgå skader og skavanker ved, at du varmer godt op, strækker ordentligt ud og udskifter dine løbesko med jævne mellemrum, så de giver den nødvendige stødabsorbering.
Tag små skridt med din træning
Som løber kender du med garanti lysten til at give din træning hele armen, fordi du har besluttet, at du vil se hurtige resultater. Tankegangen er genkendelig for de fleste sportsudøvere, fordi man bliver ivrig efter at presse sig selv lidt ekstra hver gang, samtidig med at de små hurtige resultater giver blod på tanden til længere og større præstationer fremadrettet. Det er imidlertid vigtigt, at du husker dig selv på, at de hurtige resultater desværre lige så hurtigt kan resultere i, at du bliver nødsaget til at holde pause fra løbetræningen på ubestemt tid, fordi du erhverver dig en uheldig skade. Hvis du mærker det mindste ubehag på din løbetur, bør du for din egen skyld altid reagere på signalet.
Prioriter dine pauser
Hvis du har løbet længe og du er blevet en rutineret løber, kan du måske godt have følelsen af, at andre ikke behøver at fortælle dig om, hvad du bør og ikke skal gøre med din træning. Din krop, dit ansvar; det mantra vil altid være gældende i sport, men det er altid på sin plads at give sig selv og hinanden en venlig påmindelse om, at skader kan undgås, hvis man har hovedet med sig og træner hensigtsmæssigt. Der er aldrig noget i vejen for at tage et par dages pause fra din træning, for ofte vil du dermed få tid til at mærke efter i hele kroppen, hvordan den fungerer, og om der er noget, du bør være opmærksom på.